Jaarlijkse stage van de Taïtokan Kyudojo te Luik

Hartje winter verzamelden een groot aantal kyudokas zich te Luik om deel te nemen aan de jaarlijkse stage, twee dagen o.l.v. Vlasselaer Jean-Pierre Sensei, Renshi 6de dan.

De zaterdag werd besteed aan Hitote Gyosha waarna Vlasselaer Jean-Pierre Sensei ieders schieten van commentaar voorzag. Hij benadrukte dat kyudokas aandacht moeten besteden an elke beweging, van bij het binnenkomen tot aan het verlaten van de shajo.
Gedurende de rest van de dag werd Shaho Shagi geoefend waarbij de schoten werden gecorrigeerd door de sensei. De hoogsten in graad werkten aan de verbetering van Hadanugi, de beweging om de linkerarm en -schouder uit de kimono te halen om te verhinderen dat de lange mouw van dit traditionele Japanse kledingstuk het schieten belemmert. Daarnaast werkte iedereen aan Ikiai (eenheid in ademhaling en actie) et aan de Tenouchi (in het bijzonder aan de rol van de tsunomi).

Jean-Pierre Vlasselaer Senseï sprak in de namiddag over de evolutie van Kyudo doorheen de eeuwen. Hij las oude teksten voor en verklaarde de rol van kyudo in de persoonlijke ontwikkeling van een schutter. Daarbij liet hij niet na middelen aan te reiken om vooruitgang te boeken in de beoefening.

’s Anderendaags toonde de sensei om te beginnen het belang aan van contrôle en van het in orde zetten van het materiaal nog voor men gaat schieten. Hij vroeg iedereen ook om doorheen de Shaho Shagi bijzondere aandacht te schenken aan Torikake en aan Sanmi-Ittai, de fundamentele eenheid die ontstaat door het correct gebruik van het lichaam en boog en een kalme geest.

Op weg naar huis trotseerde iedereen die zondagavond de sneeuw; het lichaam en de geest van mogelijkheden om de techniek van het schieten te verdiepen en de juiste benadering te vinden op de Weg van de Boog.

Bekijk alle activiteiten