Initiatie Japans boogschieten

Initiatie Japans boogschieten
–弓道 KYUDO

Kyudo, de weg van de boog, is het traditioneel Japans boogschieten, gegroeid uit een dubbel gebruik van de boog. Net als in verschillende andere beschavingen was het een klassiek hulpmiddel voor jacht en oorlog. Anderzijds kreeg de boog in Japan ook een sterke symbolische lading. Hij werd in de oudheid algebruikt aan het keizerlijk hof bij hofspelen van de adel, maar ook bij religieuze rituelen. In de 16e eeuw, na de introductie van vuurwapens, verloor de boog zijn functie als jacht- en oorlogswapen en werd geleidelijk een instrument in de Bushido ” de weg van de krijger”.
In moderne tijden ontwikkelt Kyudo zich als een gevechtskunst die met pijl en boog de persoonlijkheid en het karakter van de schutter ontwikkelt, gericht op schoonheid, waarheid en deugd. Deze discipline heeft haar wortels in het hart van het Japanse filosofische en religieuze denken, in confucianisme, shintoïsme en boeddhisme. Zij overstijgt haar technische essenties en richt zich op het volledige mens-zijn. Zij zoekt in die menselijke complexiteit de eenheid tussen lichaam, geest, hart en techniek. In die samenhang ligt een waarachtige houding om mentaal en fysiek sterk in de wereld te staan.

Praktisch

  • Iedereen vanaf 16 jaar kan zich inschrijven maar om praktische redenen is het aantal deelnemers beperkt tot 12.
  • Wanneer: zaterdag 20 juli 2024 van 10u15 tot 17u in de okando van de Japanse tuin in Hasselt
  • Kostprijs: €35 per persoon + toegangsticket tot de tuin (max €6)
  • Hoe inschrijven:
    • stuur een mail met je gegevens & korte motivatie naar → kitakazedojo@kyudo.be
    • stort 35€ op rekening BE29 0017 9416 6964 m.v.v. ‘je naam’ + ‘initiatie Hasselt 2024’ (je inschrijving is pas volledig na je betaling)
  • Draag gemakkelijke kledij voor deze initiatie (& liefst witte sokken)
  • Voorzie je eigen lunch.

Deze initiatie is een initiatief van de Belgische Kyudofederatie en wordt verzorgd door de verantwoordelijken van TAITOKAN Kyudojo (Luik) & KITA KAZE Kyudojo (Antwerpen)

Constant Piqueray (5de dan),
MarQ Willems (5de dan),
Iannis Mavroidis (4de dan).

Bekijk alle activiteiten