Bericht in tijd van inperking

DOODGEWOON

 

De klank van onze pezen is gedoofd, bruusk.

Onze bogen rusten.

Een monster stond op en liet snel verstaan dat onze kleine verschillen en pretenties voor hem niet veel voorstellen. Dag na dag herinnert hij ons aan het vluchtige karakter van ons menselijk bestaan.

Al meer dan een maand ontwikkelt er zich een stilte toe die ons toelaat andere geluiden te horen, andere impulsen. Een tijd waarin iedereen zichzelf kan tegenkomen, kan bezinnen of waarin verholen vragen aan de oppervlakte verschijnen.

Wat te doen? Hoe doorgaan met oefenen wanneer de deur van de dojo gesloten blijft?

Begin met je fysieke capaciteiten niet kwijt te raken, spieren te onderhouden, net als uithouding en lenigheid.

Tracht ook om de zin en het doel van iedere handeling beter te begrijpen. Herlees het handboek en probeer op elk blad te lezen wat er gedrukt staat en niet jouw geprojecteerde woorden.
Verdergaan met steun van je medereizigers, daar draait het om, met nieuws dat bij hen te rapen valt; voel onderlinge verbindingen en laat ze niet los.
Krijger zijn is klaar staan. Klaar staan is zich zonder ophouden voorbereiden; zoals de jonge officier Drogo in ‘De Tartaarse woestijn’.

In afwachting van een heropening is het goed geduldig te zijn en de eenvoudige, schijnbaar onschuldige dingen te waarderen die ritme geven aan onze dagen. Schoonheid creëren en goedheid. Daarmee blijven wij in het alledaagse, positief en vol betekenis.

HEIJOSHIN, eenvoud van geest, vertrouwd en rustig; de situatie die zich vandaag aan ons opdringt, vormt een onverwachte training met mogelijkheden om de schouders niet te laten zakken.

 

 

FENIKS

 

De vogel die steeds opnieuw oprijst, nooit sterft, is een geweldig teken van hoop.

Wij willen allemaal herbeginnen, maar dat zal enkel kunnen met minimale veiligheidsrisico’s. Ik vraag jullie om daar vanaf nu rekening mee te houden. Ik besloot daarom ook het verloop van de schietvormen te veranderen om zo de fysieke afstandsregels m.b.t. veiligheid en gezondheid te respecteren.

Bij een Sharei met vijf schijven zullen enkel schijven 1, 3 en 5 gebruikt worden, wat een ruimte van 3,60m. tussen de schutters creëert.

Bij een Sharei met drie schijven worden enkel schijven 1 en 3 gebruikt.

Het binnenkomen in de dojo, Nyuujou, zal op een zelfde manier worden aangepast.

In Hikae, de wacht- en voorbereidingszone, wordt iedereen gevraagd om de nodige fysieke afstand te bewaren. Dit zijn tijdelijke maatregelen voor de periode tot wanneer deze pandemie-situatie geregeld geraakt. Ik zal de Japanse Kyudofederatie hierover ook inlichten.

De veiligheid van alle anderen ligt in de handen van ieder van ons. Wie nog meer suggesties heeft mag ons die altijd bezorgen. Hiermee kunnen en zullen wij moedig en in alle sereniteit een herneming onderzoeken.

Maatregelen zullen worden uitgehangen bij de in- en uitgang van de dojo’s, in functie van de plek en de groepen die ze gebruiken. Bijzondere aandacht zal hierbij gaan naar de meestal erg kleine kleedkamers.

Het onderzoek en de uitwerking ervan zal gebeuren door de verantwoordelijken van de dojo’s in samenwerking met iedere kyudoka.

Het is mijn diepste wens dat ergens in een laboratorium een nieuw, hoopgevend virus gevonden worden, het virus van de gezondheid.

Groeten aan iedereen, in afwachting van het moment dat wij elkaar weer terugzien, boog in de hand.


Jean-Pierre Vlasselaer, voorzitter.

 

Bekijk alle activiteiten