De Luxemburg Kyudo Federatie viert haar 10-jarig bestaan

Op 20 december 2009 hield de Luxemburg Kyudo Federatie een open Kyudo-demonstratie om haar tienjarig bestaan te vieren.

Dit gebeurde ter gelegenheid van haar nationaal seminarie op 19 en 20 december in de sportaccomodatie van de lagere school « Cécile Ries » in Mersch, Luxemburg. Net als bij eerdere seminaries bleek deze locatie uitermate geschikt voor de studie van de weg van de boog. Het seminarie stond onder leiding van Vlasselaer Jean-Pierre Sensei, renshi 6de dan, technisch directeur van de Luxemburg Kyudo Federatie en voorzitter van de Belgian Kyudo Federation. Dit tiende verjaardagsseminarie werd eveneens bijgewoond door een ruime delegatie Belgiche kyudoka’s.

Ondanks een onverwachte en scherpe winterprik in Mersch was er op zondagnamiddag een kyudo-demonstratie om de tiende verjaardag te herdenken van de oprichting van de Luxemburg Kyudo Federatie. Deze demonstratie werd onder meer bijgewoond door de burgemeester van Mersch, wiens stad eigenaar is van de sportinfrastructuur die de Luxemburg Kyudo Federatie gebruikt.

Bij aanvang van deze demonstratie vertelde Ralph Schroeder, voorzitter van de Luxemburg Kyudo Federatie, aan het publiek de geschiedenis van kyudo in Luxemburg. Geschiedenis die in 1999, in aanwezigheid van de ambassadeur van Japan, startte met een eerste nationaal seminarie  en demonstraties. Deze geschiedenis omvat ook de deelname van leden van de federatie aan Europese en wereldwijde kyudo-evenementen.

Ralph Schroeder verklaarde aan het publiek ook: Mitsugawa Kyudojo, kyudojo van de drie rivieren, de naam van de lokale kyudojo die verwijst naar de rivieren die de stad Mersch doorkruisen: Alzette, Mamer, Eisch.

Vlasselaer Jean-Pierre Senseï gaf daarna meer woord en uitleg over de techniek en de geest van Kyudo. Zo kon het publiek de demonstraties in hun volle betekenis ervaren en begrijpen.

De volgende vormen werden gedemonstreerd :

  1. Hitotsu Mato Sharei: drie schutters schieten beurtelings, vanop één welbepaalde plek op één en dezelfde schijf (mato). Om dit uit te voeren verplaatsen zij zich in de shajo in een driehoekig grondpatroon.

De schutters waren:

Constant Picqueray, 4e dan, dojo van Luik,

Michel Pilz, 4e dan, dojo van Mersch,

Vlasselaer Jean-Pierre Sensei, Renshi 6e dan, dojo van Brussel.

  1. Tachi Sharei: deze vorm waarbij de schutters rechtstaan op één rij en schieten beurtelings op hun eigen doel, werd uitgevoerd door drie vrouwen:

Anne-Marie Rouchop, 4e dan, dojo van Brussel.

Anja Bauer, 3e dan, dojo van Mersch,

Christiane Roulez, 5e dan, dojo van Brussel.

Deze demonstraties werd met bijzondere aandacht gevolgd, zowel door de aanwezige kyudoka’s als door diegenen die voor het eerst kennismaakten met kyudo.

Achteraf maakten het publiek en de schutters met elkaar kennis bij een drink, aangeboden door de Belgian Kyudo Federation als uitdrukking van hun vriendschap met Luxemburg Kyudo Federatie. Ook deze vriendschap is tien jaar oud en brengt beide federaties elk jaar dichter bij elkaar. Bij deze ontmoeting bood de burgemeester van Mersch, Mr. Albert Henkel, op zijn beurt zijn felicitaties over aan de federatie en verzekerde de deelnemers van de aanhoudende steun van de lokale overheid.

Bekijk alle activiteiten